Henrik Nero
Jag jobbar som inredningsfotograf med fokus på bostadsförsäljning och reportage. Mitt stora inredningsintresse har lett till att jag förutom att fotografera även stylar och inreder. På mitt Instagramkonto @henriknero inriktar jag mig på skandinavisk inredning, modern som klassisk. Här delar jag med mig av mitt arbete, mina projekt, mina bästa bilder samt ger tips på hur man blir en bättre fotograf. 
Annons

E-1027 – The Eileen Gray Villa

Eileen Gray var en av 1900-talets mest inflytelserika kvinnliga arkitekter och formgivare. I Roquebrune-Cap-Martin, på den franska rivieran förvaltas Villa E-1027 och kulturarvet av Cap Moderne.

– Följ mig på Instagram @henriknero för mer inspiration –

Text och bild: Henrik Nero.

Annons

Annons

I samband med en välgörenhetsmiddag och auktion var jag på plats och fotograferade med konstnärinnan Agneta Livijn, som låtit skapa en keramikkollektion till villans ära.

Cap Modern och kvällens tillställning är tillägnat restaurering/bevaringen av E-1027, samt dom intilliggande platserna Etoile de Mer, The Cabanon och Holiday Cabins skapat av arkitekten Le Corbusier.

Utsikten från villan mot Monaco.

Eileen Gray, född 1878 var en irländsk arkitekt, inredningsarkitekt, konstnär och formgivare. Hon gjorde sig tidigt ett namn inom den moderna designen, Art Deco-sfären och Internationella stilen. En omåttligt hyllad och banbrytande formgivare, som vars design är lika populär idag.

År 1924 ritade hon med arkitekten Jean Badovici det privata fritidshuset Villa E-1027. Huset stod klart 1929 och innehåller inredning helt och hållet designat av Eileen Gray. Projektet blev början på en karriär som formgivare, och möbler som Bibendumfåtöljen och sidobordet E-1027 som tillverkas än idag.

Annons
The Drawing Room med målningar av Le Corbusier & inredning av Eileen Gray.

Cap Moderne är en ideell förening som inrättades 2014 som verkar för skydd, bevaring och restaurering av dess byggnader, inredning, konstverk och dess naturliga omgivning. Tillsammans med den samtida arkitekten Le Corbusier blev dom med platsen ikoner för modernistisk arkitektur.

Soffa Montecarlo i skinn & krom

De tog Eileen 3 år att färdigställa interiören som består av både fast och löst möblemang, belysning och dekorationer. Villan som var relativt liten skulle kännas ”fri och oberoende” och kunna förvara allt på ett minimum av utrymme. Dessa tankar om ordning manifesterar sig i många små etiketter som används för att beteckna plats som tilldelats varje objekt.

Det ikoniska sidobordet av glas & krom kallat E-1027.
Annons

Hennes ritningar innefattar allt från gömda utrymmen till fasta och inbyggda möbler, fasta eller inbyggda, uttänkt för varje enskild aktivitet. Exempel på dessa inbyggda lösningar är sänggaveln till alkoven i stora rummet, med sitt kuddskåp, blå sänglampa och eluttag. Bredvid finns även ett mobilt läsbord på en hopfällbar metallarm.

I Eileens sovrum fungerar det höga, smala spegelskåpet som en skärm mellan tvättstället och arbetsstudion. I hörnan placerades svängbara lådor över varandra och i gästrummet patenterades den berömda cirkulära väggspegeln Satellite med sin ledade arm av Jean Badovici.

Sovalkov med inbyggt skåp och svängbart läsbord.

Vissa möbler och mattor ingick och såldes i hennes parisiska galleri Jean Désert. Bland annat lounge-fåtöljen Transat, skinnfåtöljen Bibendum, mattan Marine d’abord och det cirkulära nattduksbordet i krom E-1027, vars höjd kan justeras med en liten stålkedja.

Fåtölj Bibendum
Annons

Transat Lounge Chair.

Målning Le Corbusier.

Annons
Keramikkollektion av koppar Agneta Livijn.

 

Föremål som klubbas under auktionen.

Annons
Skrivbord i kork & krom med inbygd belysning.

Annons
Fåtölj Non Conformist i skinn och polerad krom.

Côte d’Azur

     

Annons

     

Dela på:
Laddar