Annons
Annons


9 fototips för bättre inredningsbilder


Vare sig du har en fancy systemkamera eller en enkel mobilkamera så kan man alltid ta fantastiska bilder. Jag har samlat ihop min bästa knep för att på ett enkelt sätt få bättre foton. Det finns såklart otroligt mycket att utveckla och att grotta ner sig i tekniska detaljer, men de får bli en annan gång.

Följ mig på Instagram @henriknero för mer inspiration eller kika in mig hemsida www.henriknero.se

Annons


Alla foton tagna av mig: Henrik Nero.

1. Gå närmare

Få en bild som säger så mycket mer genom att våga gå riktigt nära objektet du vill framhäva. Många har för vana att vilja backa bak för att få med så mycket som möjligt, men det resulterar lätt i en platt bild utan riktigt fokus. Genom att komma nära får du även till ett kort skärpedjup som avskiljer objektet från bakgrunden. Det skapar en snygg oskärpa som ger din bild en mycket proffsigare look.

2. Räta linjer

Jag älskar att fotografera i raka vinklar. Det ger ett väldigt stilrent och kaxigt intryck. Tänk på att hålla alla räta linjer parallellt och symmetriskt till varandra. Använd till exempel möbler, lister och fönster med befintligt raka vinklar som utgångspunkt.  Man vill i största grad undvika att vinkla kameran uppåt eller neråt vilket resulterar i skeva bilder. Detta gäller både horisontella och lodräta linjer. Kika på bilden ovan. Om man skulle föreställa sig ett rutnät så ser man hur soffbordet, soffans rygg, tavlor och stuckatur går helt parallellt. Sen även hur kakelugn och till exempel tavlornas långa kant också går i linje fast i lodrät riktning.

3. Ta vara på ljuset

Det naturliga ljuset är din bästa vän. Undvik att tända belysning och ta istället vara på det vackra ljuset vi faktiskt har här uppe i norden. Färger och kontraster lyfts på ett väldigt sobert sätt, istället för en hård belysning som lätt bränner ut detaljer och gör bilderna gula. Jag föredrar faktiskt att fotografera på mulna dagar då det ger ett väldigt mjukt ljus med fina kontraster och skuggor. Se på bilden ovan hur växtens och fåtöljens nyanser verkligen framhävs.

4.  Arrangera din yta

Det absolut vanligaste misstaget jag ser hos kunder dagligen är att man har för mycket saker framme. Stora möbler och smågrejer har en förmåga att se ännu klumpigare och ännu plottrigare ut på bild än i verkligheten. Plocka hellre bort för mycket och lägg istället till det du tycker är fint. Försök skapa dig en bild i huvudet för vad du vill förmedla med bilden. En ren och sober yta eller kanske ett mer personligt och ”stökigt” intryck och arrangera sen efter din idé. Håll ytor rena och arrangera gärna i grupper än att rada upp. Ta bort sladdar och onödiga detaljer som inte tillför något till din bild. När det gäller stilleben och prydnadssaker så brukar jag tänka i siffran 3. Ojämna nummer fungerar överlag bättre vid grupperingar än jämna. Ett bra exempel är här på bilden ovan. Dom två lamporna och pallen bildar en egen grupp som ett komplement till sängen. Se även hur dom är placerade i olika höjd vilket skapar en fin dynamik. Jag vill för övrigt tacka Jesper på Scandinavian Homes för denna grymma styling.

5. Rätt höjd

Som grundregel när du fotar så tänker jag nästan alltid midjehöjd. Mycket av möblemanget kommer att vara i den höjden och skapar en fin balans mellan golv, väggar och tak. Detta gäller dock mer övergripande bilder och mer sällan detaljer. Självklart finns ingen magisk gräns som alltid fungerar, utan varierar oftast från olika situationer. Men tänk att du vill komma ner i samma nivå som objekten i fråga, vilket skapar närhet och ger betraktaren en slags relation till inredningen.

6. Skuggor

Ett bra knep för att ge din bild dynamik och naturliga kontraster är att utnyttja skuggor. Som jag nämnde tidigare om att fota på mulna dagar så är det den perfekta förutsättningen för detta. Se ovan för hur mjuka skuggorna blir och genom att låta ljuset komma in från sidan framhäva dom än mera.

7. Undvik blixten

Så länge du inte har en uppsättning studioblixtar hemma så finns det sällan anledning att använda det. Speciellt inte den inbyggda blixten på din mobiltelefon eller system och kompaktkamera. Det kommer endast att slå ut allt annat ljus och göra din bild platt och kontrastlös. Att hantera ljussättning med blixt är en konst i sig och kräver stor kunskap för bra resultat. Vid svåra ljusförhållanden med brist på dagsljus så använd med stor fördel ett stativ för att inte bilden ska bli oskarp.

8. Symmetri

I en del fall vill du skapa en bild med symmetri. Tänk då på att använda dig av räta vinklar och raka linjer för att uppnå rätt effekt. Detta skapar ett stilrent och arkitektonisk intryck.

9. Skapa fokus

Slutligen vill du hitta något som ger din bild ett fokus. Ögat har en tendens att vilja fästa sig vid något och gör detta per automatik vid första anblick. Se då till att det blir på rätt sak. Hitta en detalj som sticker ut eller ta bort något som tar över uppmärksamheten från det du vill visa. Genom detta ger du din bild en personlighet och skapar en tyngdpunkt betraktaren kan landa i. Se ovan, hur i alla fall jag, direkt fastnar på ugglan som distanserar sig från resten genom sin höjd och skarpa blick.

(0)
(99)

Kommentera | Translate

 


Annons


Laddar